Albowiem gotowanie usuwa sporo składników odżywczych oraz witamin z produktów spożywczych, automatycznie zaczynasz karmić swój organizm tym, czego potrzebuje, jeżeli zaprzestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.
http://54xhr.com/2021/11/10/co-jesc-zeby-byc-w-dobrej-formie/
Konsumowanie surowej żywności dynamizuje metabolizm. Trawienie surowego jedzenia wymaga trochę więcej energii, ale ze względu na korzyści warto wybrać chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni mnóstwo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu odpornościowego. Witamina A jest nie tylko przyswajana bezpośrednio, ale jest również produkowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze konsumowanych pokarmów. Witamina ta jest pozyskiwana przez skórę wystawioną na światło Słońca. Także niektóre produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można również witaminę D suplementować.
Mnóstwo ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do rozkwitu branży suplementów wielowitaminowych. Suplementy wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Ewidentnie oczywistą korzyścią płynącą z korzystania z suplementów wielowitaminowych jest wygoda. O ileż łatwiej jest połknąć jedną dawkę preparatu wielowitaminowego, który zawiera wszystkie potrzebne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych środków.